Hemestra & bygga pool

Nu närmar sig sommaren med stormsteg och barnen har förväntningar på bad och lek. I coronatider är det full rulle med diverse poolbyggen och renoveringar. Några köper sommarstugor och husbilar medan andra passar på att semestra hemmavid och bygga pool. Men nu ska vi ge lite tips vid poolbygge för dig som vill hemestra. Hemestra finns inte med i ordlistan ännu en det är ett helt nytt ord som skapats under pandemitider och innebär helt enkelt att du har ”semester hemma”. När du ska bygga pool så bör du fundera först och främst på placeringen av poolen. Har du något parti på din tomt som är extra soligt, större delen av dagen? Då är detta en utmärkt placering av poolen med tanke på uppvärmning av vattnet i poolen.

Bygga pool – betongplatta

Den absolut bästa lösningen när du bygger pool är en bottenplatta av betong. Varför just betong? Jo, för att en betongplatta håller formen förmodligen längre än vad din pool kommer göra. Det finns ingen risk att det blir avtryck av fötter och annat. Även om poolen skulle läcka så behåller betongplattan sin form.

Bygga pool – stenmjöl

När du bygger en poolplatta av packat stenmjöl så blir den, liksom betong, väldigt hårt och även här är risken för fotavtryck och annat relativt liten. Däremot om plattan består av packad sand så kommer det att bli avtryck och märken efter fötterna.

Bygga pool – dränering

Viktigt att tänka på är att området kring din pool måste vara väldränerat. Det räcker med runt 29 centimeter av makadam under bottenplattan. Det kan finnas risk för att poolvatten kan läcka ut i grundvattnet och då ska dräneringsrör läggas ner. Vatten som ligger mot poolstommens utsida kyler ner poolen och då kan du få ökade kostnader för uppvärmningen av poolen. Dräneringen kan också påverka din pools livslängd i positiv bemärkelse.